Technologia Efektywnych Mikroorganizmów

EM Probiotyk (Technologia Efektywnych Mikroorganizmów) jest produkowany w naturalnym procesie fermentacyjnym. Działa detoksykująco i ma silne działanie antyutleniające, co powoduje zmniejszenie  poziomu  niektórych  toksyn,  toksycznych  gazów  i  odorów,  co  przyczynia  się  do przywrócenia  prawidłowych  i  korzystnych  przemian  mikrobiologicznych. Organizm zasiedlony przyjaznymi mikroorganizmami jest mniej podatny na atak wirusów i bakterii chorobotwórczych. Zmniejsza częstość infekcji i poprawia funkcję wątroby. Wzmacnia barierę śluzówkową przewodu pokarmowego i ułatwia trawienie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii skórnych i pokarmowych. Poprawia odporność. Oczyszcza i przyspiesza gojenie ran, stłuczeń, oparzeń.

W skład EM Probiotyk wchodzą:

Lactobacillus  casei –  gatunek  laseczkowatych  bakterii  z  rodzaju   Lactobacillus. Bakteria przeprowadza homofermentację glukozy, której produktem jest kwas mlekowy. Znaleziono ją także w  przewodzie  pokarmowym  człowieka.  Obecnie  jest  dodawana  do  wielu  produktów żywnościowych celem poprawy ich jakości. Lactobacillus casei wspomaga procesy trawienia i jest zwykle gatunkiem dominującym wśród innych bakterii fermentacji mlekowej oraz przyspiesza wyzdrowienie w infekcyjnych chorobach jelit, zwłaszcza u dzieci.

Lactobacillus  plantarum to  gatunek  mezofilnej  bakterii  z  rodzaju  Lactobacillus.   Jedna z najczęściej  spotykanych  bakterii  mlekowych,  spotykana  niezwykle  często  w  fermentujących produktach żywnościowych. Prowadzi fermentację mlekową. Po raz pierwszy wyizolowano ją ze śliny.  Rozkłada  żelatynę.  Wytwarza  kwas  mlekowy.  Jej  łańcuch  oddechowy  kończy  się  na powstaniu nadtlenku wodoru, co pozwala jej na konkurowanie z innymi mikrobami o pokarm ze znacznie większą skutecznością, ponieważ nadtlenek wodoru ma właściwości bakteriobójcze. Bakteria  jest  ważna  w  procesie  powstawania  kiszonki.  W  czasie  kiszenia,  w  warunkach beztlenowych  Lactobacillus plantarum bardzo szybko zaczyna dominować w populacji bakterii, a w przeciągu 48 godzin zaczyna wytwarzać kwas mlekowy i octowy na drodze hetero fermentacji mlekowej, nadal ograniczając rozwój innych mikroorganizmów przy pomocy nadtlenku wodoru.  Lactobacillus plantarum z powodzeniem została zastosowana w celu zmniejszenia dolegliwości alergicznych  wywoływanych  przez  mąkę  sojową.  Wskazuje  to  na  doskonałe  właściwości probiotyczne  bakterii.  Bakteriostatyczny wpływ  mikroba  pozwala  także  na  uniemożliwianie wzrostu patogenom.

Saccharomyces cerevisiae – gatunek drożdży należący do grzybów, którego poszczególne szczepy (drożdże  piekarnicze,  drożdże  górnej  fermentacji,  drożdże  winiarskie,  gorzelnicze)  znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach spożywczych i posiadają ogromne znaczenie dla człowieka, który  wykorzystywał  je  już  w  starożytności  w  piekarnictwie,  browarnictwie  czy  później w gorzelnictwie. Najprawdopodobniej zostały one odkryte i wyizolowane ze skórek winogron (na ciemnych owocach, na przykład śliwek, czasami widać ich biały nalot, komórki drożdży występują w  pokrywającym  owoce  wosku).   Drożdże  te  odpowiedzialne  są  za  fermentację  alkoholową. Saccharomyces cerevisiae nadają się także do spożycia bezpośredniego. Są cennym źródłem wielu witamin (szczególnie grupy B).

Rhodopseudomonas palustris  to bakterie , znane ze swoich zdolności przełączania się pomiędzy czterema rodzajami przemiany materii. Oznacza to, że bakterie mogą rosnąć z lub bez tlenu, mogą wykorzystywać światło, związki nieorganiczne lub związki organiczne i przetwarzać na energię. Nie tylko mogą wbudowywać cząsteczki węgla do komórek, lecz również konwertują azot do amoniaku  i  mogą  wydzielać  gaz  wodorowy. Ich  szczególnie  cenną  cechą  jest  zdolność  do modulowania  fotosyntezy w zależności  od dostępnej  ilości  światła oraz zdolność do rozkładu węglowodorów aromatycznych, które są bardzo szkodliwymi związkami zawartymi w odpadach przemysłowych i rolnych.

Melasa  trzcinowa –  ceniona  ze  względu  na  bardzo  wysoką  zawartość  witamin,  minerałów i uspokajające działanie. Posiada kilka niezbędnych do życia aminokwasów, które ciało człowieka nie jest w stanie stworzyć samodzielnie. Jest pożywką dla zawartych w niej mikroorganizmów.

Zastosowanie:

– Okłady na rany, oparzenia, stłuczenia, ukąszenia owadów, miejscowe stany zapalne. EM Probiotyk rozcieńczyć z nie chlorowaną, ciepłą (30-40stopni) wodą, w proporcji 1:1 i zrobić mokry  okład  (mikroorganizmy  działają  najlepiej  w  ciepłym,  beztlenowym,  a  więc  mokrym środowisku) na chore miejsce. Pozostawić na minim 30min. Zabieg powtórzyć kilka razy, aż do zagojenia.

– Mycie zębów, płukanie ust, czyszczenie uszu, przemywanie twarzy, itp. EM Probiotyk rozcieńczamy z nie chlorowaną, ciepłą wodą, w proporcji 1:1.

– Dla poprawienia ogólnej odporności i funkcjonowania organizmu. Profilaktycznie,  dorosła  osoba  może  wypijać  15-30ml  (łyżka  stołowa  –  15ml)  EM  Probiotyk dziennie, np. w dowolnym napoju nie przekraczającym temp. 40 stopni lub bez rozcieńczania.

 – W przypadkach  zatrucia pokarmowego, stanów gorączkowych, dla wspomagania odchudzania i jakiegokolwiek leczenia antybiotykowego i innymi środkami farmakologicznymi, można wypijać znacznie więcej EM Probiotyk dziennie (nawet do 100ml) aby przyspieszyć powrót do zdrowia.

– Do likwidacji odorów przez spryskiwanie. (posłania zwierząt, śmietniki, kompostowniki, itp.), do moczenia nóg, do kąpieli poprawiających witalność skóry i wiele innych. Należy rozcieńczyć EM Probiotyk w stosunku: 100ml na 1litr nie chlorowanej wody.

W przypadku chęci zastosowania EM w miejscach, gdzie kłopotliwe jest stosowanie brązowego, plamiącego płynu (spryskiwanie butów, dodawanie do zmywarki, lub pralki, odświeżanie powietrza w  pomieszczeniach,  mycie  szyb,  itp.)  można  używać  EM  Refresh,  który  jest  fermentowany z sokiem jabłkowym i ma przeźroczystą, nie plamiącą konsystencję. Dla poprawienia kondycji roślin domowych, ogrodowych, warzywnika specjalnie wyprodukowano EM Ogród  z uwzględnieniem potrzeb roślin. Technologia  Efektywnych  Mikroorganizmów  została  wynaleziona  na  drodze  wieloletnich doświadczeń przez japońskiego naukowca, prof. Teruo Higę w 1986 roku. Obecnie EM znajduje się na  liście  technologii  autentycznych  –  technika,  która  jest  korzystna  pod  każdym  względem i nie szkodzi pod żadnym pozorem. EM Probiotyk w żadnym wypadku nie może nam zaszkodzić, a trzymanie się pewnych dawek wynika z obserwacji, jaka ilość jest wystarczająca aby pomóc. EM nie są lekarstwem na żadną chorobę. EM są pomocną dłonią w profilaktyce do stosowania w domu i ogrodzie, i do pielęgnacji zewnętrznej i wewnętrznej naszego cennego ciała. Stosując technologię EM uprzedzamy choroby i dolegliwości, a w razie gdy jesteśmy już chorzy, mocno wspomagamy i przyspieszamy leczenie. Wodę wodociągową można pozbawić chloru odstawiając ją w otwartym naczyniu na 12godz. Wszystkie  płyny  EM  po  otwarciu  ich  oryginalnych  opakowań,  należy  przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. W temperaturze poniżej 6 OC, ale powyżej 0 OC Efektywne Mikroorganizmy zasypiają  i można  je  przechowywać  bardzo długo bez  szkody  dla  ich efektywności. Natomiast najbardziej pracowite, czyli żywotne są w temperaturze 25-40 OC.

więcej o zastosowaniu w codziennym życiu dowiesz się tu: Dzień z życia EMo maniaka oraz tu: EM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s